Makaron z łososiem wędzonym i szpinakiem

Makaron z wędzonym łososiem i szpinakiem to danie do przygotowania w 15 minut! Idealne na ekspresowy obiad, świetnie nada się też na romantyczną kolację we dwoje w towarzystwie ulubionego wina :).

2
Kalorie525
kcalSkładniki160 g makaronu tagliatelle
100 g wędzonego łososia
100 g świeżego szpinaku
80 ml śmietanki kremówki
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
sól, pieprz
- Makaron ugotować według informacji na opakowaniu.
- Wędzonego łososia pokroić na mniejsze kawałki, ze szpinaku oderwać twarde łodyżki, liście posiekać.
- Czosnek obrać i pokroić w cienkie plastry.
- Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić czosnek, smażyć przez pół minuty, dodać łososia i szpinak, oprószyć odrobiną soli i pieprzu (niedużo
soli, bo łosoś jest dość słony!), smażyć przez 1-2 minuty aż szpinak zwiędnie.
Wówczas wlać kremówkę, zagotować, poczekać chwilę aż zgęstnieje. Ugotowany i odcedzony makaron przełożyć na patelnię, dokładnie wymieszać i nakładać na talerze.