Makaron z łososiem i koperkiem

Makaron z łososiem i koperkiem

Uwielbiam takie przepisy! Kilka składników, maksymalnie 15 minut roboty i bardzo smaczny, sycący posiłek gotowy. Połączenie wędzonego łososia, śmietanki i koperku jest absolutnie fantastyczne! Zapiszcie przepis i gotujcie, smacznego!

Zdjęcie - Makaron z łososiem i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pin Print Makaron z łososiem i koperkiemPorcje

2

porcjeKalorie

800

kcalSkładniki
  • 250 g makaronu kokardki

  • 150 g wędzonego łososia

  • ½ małej cebuli

  • sok z cytryny

  • 150 ml śmietanki kremówki

  • 1 łyżka posiekanego koperku

  • 1 łyżka oliwy

  • pieprz

  • 1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie
  • Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę, łososia pokroić na mniejsze kawałki.
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić cebulę, smażyć przez 1-2 minuty. Następnie dodać łososia, skropić odrobiną soku z cytryny, smażyć przez chwilę, wlać śmietankę, dodać koperek i szczyptę pieprzu. Gotować na małym ogniu przez 1-2 minuty. Jeśli sos się nie zagęści można dodać mąkę
    ziemniaczaną. Wymieszać 1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej z odrobiną zimnej wody, wlać do gotującego się sosu jednocześnie go mieszając. Ponownie zagotować i odstawić z palnika. Makaron nałożyć do miseczek, polać przygotowanym sosem. Podawać od razu.

Kategorie przepisów