Makaron z kurczakiem z jednej patelni
            Dziś przedstawiam przepis na pyszny i szybki obiad, który doskonale sprawdzi się w zapracowanym tygodniu. Makaron z kurczakiem z jednej patelni z papryką, w sosie serowym na pewno przypadnie do gustu całej rodzinie. Całe danie przygotowuje się w jednej patelni, co eliminuje późniejszą potrzebę zmywania góry garnków. Polecam!
Scroll down for recipe in English

(5-6 porcji)
Składniki:
- 3 łyżki oleju roślinnego
 - 3 piersi z kurczaka, pokrojone w paski
 - 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
 - 1 zielona papryka, pokrojona w paski
 - 1 żółta papryka, pokrojona w paski
 - 1 cebula, pokrojona w plasterki
 - sól i pieprz
 - 1 łyżka mielonego chili
 - 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
 - 1 łyżka czosnku granulowanego
 - 4-5 szklanek mleka
 - 4 szklanki makaronu penne
 - 1 szklanka startego sera
 
Przygotowanie:
- W dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej, włóż kurczaka i smaż do lekkiego zarumienienia po czym wyjmij z patelni na talerz.
 - Do tej samej patelni włóż paprykę i cebulę i smaż do zeszklenia cebuli.
 - Włóż ponownie kurczaka do patelni, dopraw całość solą i pieprzem, i dodaj, chili, kmin, czosnek granulowany i dokładnie wymieszaj.
 - Wlej 4 szklanki mleka i włóż penne i gotuj mieszając, dodając więcej mleka w razie konieczności przez około 10-12 minut, aż makaron będzie al dente a mleko zredukuje się do konsystencji sosu. Następnie wmieszaj ser i gotuj do jego rozpuszczenia.
 - Dopraw danie solą i pieprzem do smaku i podawaj.
 
English version

(5-6 servings)
Ingredients:
- 3 tbsp vegetable oil
 - 3 chicken breasts, sliced
 - 1 red bell pepper, sliced
 - 1 green bell pepper, sliced
 - 1 yellow bell pepper, sliced
 - 1 onion, sliced
 - salt and pepper
 - 1 tbsp chili powder
 - 1 tbsp cumin
 - 1 tbsp garlic powder
 - 5 cups milk
 - 4-5 cups penne pasta
 - 1 cup grated cheese, shredded
 
Preparation:
- Heat oil in a large and deep pan over high heat. Add chicken and cook until browned and remove from pan.
 - Add the bell peppers and onion, cooking until the onion is translucent.
 - Add the chicken back to the pot, season with with salt, pepper, chili powder, cumin, and garlic powder and stir.
 - Add 4 cups milk and the penne, stirring constantly to prevent any pasta from sticking, adding more milk if needed. Cook for about 10-12 minutes until pasta is cooked and the milk has reduced to a thick sauce that coats the pasta. Add the cheese and mix until melted.
 - Season to taste with salt and pepper and serve!
 
Enjoy!
