
Jeżeli nie lubisz szpinaku, spróbuj go z sosem śmietanowo – czosnkowym, dodaj soczystą paprykę i filet z kurczaka oraz odrobinę przypraw i ziół, a wszystko to podaj z makaronem, najlepiej penne albo świderki. Taki makaron absorbuje pyszny sos, przez co danie smakuje jeszcze lepiej.
O tej porze roku kupuję szpinak mrożony, najlepiej liście mrożone w kulkach. Dwie – trzy kulki zużywam, resztę przekładam do szczelnie zamykanego pojemnika i chowam do zamrażarki.
Pyszne i szybkie danie na co dzień lub na uroczystą kolację we dwoje. Do mojego makaronu polecam wino białe, bowiem najprostsza zasada mówi, że do makaronowych dań podanych z sosem pomidorowym ( czerwonym ) podajemy wino czerwone lub różowe, zaś do sosów śmietanowych wino białe ?

Składniki / 3 porcje
- 2 mniejsze filety z kurczaka
- 300 g makaronu włoskiego casarecce
- 3 kulki mrożonego szpinaku
- 1/2 czerwonej lub żółtej papryki
- 2 większe ząbki czosnku
- 150 ml. śmietanki do zup i sosów
- 1/3 szkl bulionu lub wina ( opcjonalnie może być woda )
- 1/2 łyżeczki oregano i bazylii
- sól i pieprz do smaku
- olej lub masło klarowane do smażenia
Makaron gotuję w osolonej wodzie około 9 minut, odcedzam i odstawiam w ciepłe miejsce.
Filety kurczaka kroję w poprzek na dwa cieńsze płaty, a następnie na mniejsze kawałki. Czosnek ścieram na małych oczkach. Paprykę kroję w paski, następnie ma mniejsze kawałki.
Na dużej patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju lub mało klarowane, dodaję pokrojone piersi kurczaka. Wszystko intensywnie mieszam i zostawiam na około 10 minut, pod przykryciem na małym ogniu.
Dodaję czosnek, paprykę i wino, całość mieszam i gotuję na małym ogniu kolejne 5 minut.
Dodaję suszone zioła, śmietankę i szpinak, całość duszę jeszcze około 5 minut. Na koniec całość doprawiam do smaku i podaję z makaronem. Smacznego ?
