Makaron z kurczakiem i pak choi
- Wynik: 25
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 15minuty
Szybkie, proste i smaczne danie. Kapustkę pak choi można teraz bez problemu dostać w supermarketach więc zachęcam do wypróbowania. Użyłam makaronu chow main, ale świetnie pasuje także soba.
Składniki- filet z kurczaka - 1 szt.
- makaron chow main - 100-150 g
- pak choi - 2 szt.
- mąka kukurydziana - 1 łyżka
- korzeń imbiru - 1cm kawałek
- olej z orzeszków ziemnych - 3 łyżki
- czerwona papryka - 1/2 szt.
- papryka żółta - 1/2 szt.
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- sos sojowy - 3 łyżki
- ocet ryżowy - 2 łyżki
- sos rybny lub ostrygowy - 2 łyżki
- nasiona sezamu - wg uznania
- szczypiorek - do podania
- czosnek - 2 ząbki
Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na pakowaniu. Odstawić.
Kurczaka umyć, osuszyć, obtoczyć w mące kukurydzianej. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kawałki kurczaka, smażyć z obu stron. Następnie wrzucić starty imbir, czosnek, paski papryki i smażyć kilka minut. Papryka powinna być miękka ale nie rozciapana. Po 3 minutach dodać liście kapustki i smażyć jeszcze ok. 2 min. Dodać przygotowany wcześniej makaron. Przyprawić do smaku solą, pieprze, sosem sojowym oraz octem ryżowym. Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać danie posypane prażonym sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego:)