Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Zdjęcie - Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Takie gotowanie lubię najbardziej.
Szybki (pod warunkiem, że mamy obrane krewetki) i lekki, l e t n i makaron.
Krótka lista składników, wyraziste smaki i piękne k o l o r y na talerzu.
Mogłabym taki jeść codziennie.

Głowy i pancerzyki z krewetek wykorzystałam do przygotowania tej zupy - klik.


Warto użyć dobrej jakości oliwy i porządnych, pachnących pomidorków na gałązce.
Nie pożałujecie :)


Zdjęcie - Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi.
/porcja dla dwóch bardzo głodnych osób/


ok 400 g dużych krewetek; 400 g (jedno opakowanie) pomidorków koktajlowych, przepołowionych; 5 ząbków czosnku, obranych, pokrojonych w plasterki; pęczek natki pietruszki, drobno posiekany; 2 - 3 łyżki sosu sojowego; 1 mała, skruszona w palcach suszona pepperoncino; oliwa z oliwek; świeże listki oregano, do posypania; 
300 - 400 g makaronu tagliatelle


Najpierw przygotowujemy krewetki - jeśli używamy mrożonych, odpowiednio wcześnie rozmrażamy, płuczemy i suszymy.
Jeśli używamy całych krewetek, musimy oderwać główkę, zdjąć pancerzyk i wyjąć czarną ‚żyłkę’ od strony grzbietowej - to jelitko krewetki :) Najłatwiej usunąć je czubkiem noża, przez płytkie nacięcie wzdłuż grzbietu.

Głowy i pancerze krewetek wykorzystajcie np na tą zupę - klik.

Uwaga! Wpadłam na to dopiero ‚po fakcie’ ale fajnie wyglądałoby na talerzu klika krewetek pozostawionych i usmażonych w pancerzykach... Polecam Wam tak zrobić, danie nabierze na prezentacji! :)

Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek. Smażymy ok 1 - 2 min, aż lekko się zeszkli. Na patelnię wykładamy pomidorki koktajlowej, krewetki, pokruszoną papryczkę. Smażymy cały czas mieszając przez kolejne 2 minuty - pomidorki powinny się zmarszczyć a krewetki zwinąć i lekko zarumienić.
Dodajemy sos sojowy, ewentualnie dosalamy i dopieprzamy do smaku.

Na patelnię z krewetkami wykładamy ugotowany makaron, dodajemy pietruszkę i starannie mieszamy całość.


Podajemy gorące, posypane listkami oregano.



Smacznego!


Zdjęcie - Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów