Makaron z dynią i szpinakiem w sosie z sera pleśniowego
Dzisiaj przechodziła u nas ogromna wichura… mieliśmy szczęście, bo skończyło się tylko na kawałkach połamanego płotu…. Nie tak źle w porównaniu ze stratami i zniszczeniami innych ludzi, drzewa spadały na samochody, zrywało dachy, było niestety nawet kilka ofiar… Nie miałam w związku z tym głowy do wymyślania obiadu i postanowiłam zrobić coś na szybko. Padło na makaron. Dynia, którą akurat piekłam okazała się idealnym do niego dodatkiem. W duecie z dynią oczywiście poszedł szpinak. Natomiast ser pleśniowy nadał daniu charakteru. Danie oczywiście nie należy do lekkich ale czasami w okresie jesienno-zimowym można pozwolić sobie na taką rozpustę Zapraszam na makaron z dynią i szpinakiem w sosie z sera pleśniowego i mam nadzieję, że będzie Wam tak bardzo smakował jak nam..:)!
Makaron z dynią i szpinakiem w sosie z sera pleśniowegoSkładniki: (na 2 porcje)
- 200 g makaronu
- 300 g dyni (upieczonej, ugotowanej na parze lub w wodzie) u mnie dynia piżmowa
- 50-100 g świeżego szpinaku
- 100-150 g sera pleśniowego
- 100 ml śmietany (u mnie 30-36%)
- 4 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- pieprz, tymianek, sól
1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu ale wyjąć go ZANIM ugotuje się al dente (przegryziony musi stawiać lekki opór), ponieważ będzie się dodatkowe 2-3 minuty gotował w sosie na patelni a nie chcemy, żeby nam się rozgotował.
2. Na podgrzanym -ale nie gorącym- oleju podsmażyć 2-3 minuty obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Uważać, żeby nie zbrązowiał. Dodać pokrojoną na kawałki dynię i chwilę mieszać, żeby dynia się zagrzała. Dorzucić opłukany szpinak. Doprawić tymiankiem i pieprzem (uwaga: raczej bardzo uważać na sól bo ser pleśniowy jest bardzo słony) Całość mieszać chwilę aż szpinak zwiotczeje.
3. Odcedzony makaron dorzucić do sosu. Dolewać śmietanę i pokrojony na kawałki ser pleśniowy (lepsze są mniejsze kawałki bo szybciej się rozpuszczą) Mieszamy całość -na małym ogniu- aż sos zgęstnieje.
Smacznego
Drukuj / PDF