Makaron z boczniakami w stylu azjatyckim

Eksplozja kolorów i smaków - tak pokrótce przedstawić można dzisiejszy przepis.
Jeżeli bliskie Waszemu sercu są azjatyckie smaki, na pewno pokochacie to danie. Niezwykle szybkie w przygotowaniu i mega smaczne. Łączy w sobie wiele smaków, jest słoność ostrość i kwasowość.
Do potrawy wykorzystałam makaron soba - czyli makaron gryczany. Wydaje mi się, że idealnie dopełnił on smak dania. Jeżeli nie macie makaronu soba, spokojnie podajcie boczniaki z klsycznym makaronem spaghetti - też będzie smacznie.

PRZEPIS NA MAKARON Z BOCZNIAKAMI W STYLU AZJATYCKIM
Składniki:
- 200 g boczników
- 1 czerwona papryka
- 100g ciętej zielonej fasoli ( świeża lub mrożona )
- 3 ząbki czosnku
- około 2 cm kawałek imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka soku z limonki
- kawałeczek papryczki chili ( ilość wedle uznania )
- garść orzechów nerkowca
- pęczek kolendry lub natki pietruszki
- 2 łyżki oleju sezamowego lub innego
- makaron soba lub inny
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzać olej sezamowy lub inny olej ( może być rzepakowy ). Dodać pokrojony w małe kawałeczki imbir oraz pokrojony w plasterki czosnek. Chwilę podsmażyć, uważając by nie przypalić czosnku.
2. Następnie na patelnię dodać pokrojone w paski boczniaki - smażyć około 5 minut - na lekko złoty kolor.
Wlać sos sojowy i smażyć jeszcze 2 minuty.
Paprykę pokroić w cienkie paski - dodać do podsmażonych boczniaków. Dodać także pocięta na mniejsze kawałki zieloną fasolkę szparagową. Całość smażyć kilka minut, aż warzywa zmiękną.
3. Na koniec dodać orzechy nerkowca, sok z limonki oraz papryczkę chili. W razie konieczności dolać jeszcze odrobinę sosu sojowego.
4. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
5. Ugotowany makaron wymieszać z warzywami. Całość obficie posypać siekaną natką pietruszki lub świeżą kolendrą.



Smacznego !