Makaron z bobem, serem feta i pomidorkami

Makaron z bobem, serem feta i pomidorkami

Sezon na bób powoli dobiega końca. Na pożegnanie tego pysznego i zdrowego strączka przygotowaliśmy razem z Zuzią, Lejdi, Panną Malwinną, Martynosią i Bartoldzikiem różne potrawy z jego wykorzystaniem. Ja zdecydowałam się na prosty, lecz pyszny makaron. Wyrazistości dodaje tutaj ser feta, który doskonale z bobem się komponuje, a pomidorki koktajlowe działają orzeźwiająco, dzięki czemu potrawa nie jest zapychająca ;) Taki makaron jest doskonały na szybki, letni obiad. Korzystajcie, póki jeszcze można kupić świeży bób :)

Zdjęcie - Makaron z bobem, serem feta i pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
MAKARON Z BOBEM, SEREM FETA I POMIDORKAMI
(2 porcje)
180g makaronu (u mnie kolorowe, karbowane wstążki),
400g bobu,
100g pomidorów koktajlowych,
70g twardego sera feta,
2 łyżki aromatyzowanej oliwy lub oleju (użyłam oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami),
1 mały ząbek czosnku,
świeża bazylia,
sól i pieprz

W garnku zagotować wodę, wrzucić bób i gotować 7 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć i obrać z łupinek.
Na patelni rozgrzać oliwę lub olej. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażyć krótką chwilę, uważając, by się nie przypalił. Dodać bób i wymieszać. Dodać pomidorki koktajlowe i całość zagrzewać około 2 minuty.
W tym czasie makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i od razu wrzucić na patelnię z bobem. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, posypać pokruszoną fetą i listkami bazylii i ponownie wymieszać.

Kategorie przepisów