Makaron w sosie pomidorowym z krewetkami
Z okazji Światowego Dnia Makaronu mam dla Was przepis, który przywiozłam w tym roku z mojej ukochanej Teneryfy.
Spaghetti w połączeniu ze świeżymi krewetkami oraz passatą pomidorową, zaprawione lokalnym winem stanowiły wyśmienite połączenie.
Składniki:- 250 g makaronu spaghetti
- 10 dużych krewetek świeżych
- 1 cebula
- 200 ml passaty pomidorowej
- 50 ml śmietanki 30% (opcjonalnie)
- 100 ml białego wytrawnego wina
- natka pietruszki
- sól, pieprz, papryka ostra
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni z odrobiną oliwy oraz masła. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy krewetki, przesmażamy ok. 5-7 min. i zalewamy winem.
Redukujemy wino, dodajemy passatę i gotujemy całość ok. 10 min. Dodajemy śmietankę i dusimy do momentu kiedy sos zacznie gęstnieć (mieszając od czasu do czasu).Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką.
Ugotowany makaron łączymy z sosem, dodajemy pietruszkę, mieszamy i wykładamy na talerze.
Poniżej troszkę prywaty, czyli parę zdjęć z tegorocznych wakacji na Teneryfie, aby troszkę Was ogrzać w ten pochmurny dzień