Makaron w sosie mascarpone, z mięsem mielonym i pieczarkami

Makaron w sosie mascarpone, z mięsem mielonym i pieczarkami

Szybko gotowane obiady to latem najlepsze rozwiązanie zaraz obok emigracji do restauracji w porze posiłku. Udowodniłam niejednej znajomej, że da się nakarmić rodzinę zdrowo i smacznie w mniej niż pół godziny.

No jak się chce, to się da.

A jak się nie chce, to i tak jak głód przyciśnie to najszybsze rozwiązanie.

Tak więc, jeśli zależy nam na czasie najprostszym rozwiązaniem będzie makaron z pożywnym sosem. W tym momencie najczęściej nurkujemy w lodówce i sprawdzamy stopień zaopatrzenia. W dokładnie taki sam sposób powstał dzisiejszy przepis. Jak się okazało bardzo smaczny i sycący. Do jego przygotowania nie trzeba wielu składników, ani czasu. Większość zrobimy zanim zagotuje się woda na makaron.

Zapewniam, że taki obiad zadowoli każdego łakomczucha i amatora makaronów.

Zdjęcie - Makaron w sosie mascarpone, z mięsem mielonym i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500g drobiowego mięsa mielonego
  • 2 szalotki (lub 1 cebula)
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g pieczarek
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina (można zastąpić bulionem)
  • 250g serka mascarpone
  • pieprz
  • szczypta płatków chili
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • sól morka do smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • świeża bazylia
  • makaron np kokardki – Farfalle

Przygotowanie krok po kroku:

  • W osolonym wrzątku ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. Zachowaj szklankę wody, w której się gotował.
  • Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
  • Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulkę/szalotkę i czosnek. Dodaj mięso mielone i podsmaż chwilę.
  • Następnie dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmaż aż zmiękną.
  • Całość dopraw pieprzem i chili i podlej winem.
  • Zredukuj wino.
  • Dodaj skórkę drobno startą z cytryny.
  • Dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj. W razie konieczności, podlej odlaną wodą po gotowaniu makaronu, by rozrzedzić nieco sos.
  • Dopraw do smaku i zdejmij z ognia.
  • Do gorącego sosu dodaj gorący makaron i wymieszaj.
  • Posyp posiekaną bazylią.
  • Podawaj natychmiast.

Smacznego!

Zdjęcie - Makaron w sosie mascarpone, z mięsem mielonym i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Makaron w sosie mascarpone, z mięsem mielonym i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Makaron w sosie mascarpone, z mięsem mielonym i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów