Makaron w sosie kurkowym

Makaron w sosie kurkowym

Zdjęcie - Makaron w sosie kurkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kurki, to potoczna nazwa tych grzybów, a własciwa nazwa, to pieprznik jadalny często używany do potraw i sosów.

Makaron w sosie kurkowym, to kwintesencja smaków i aromatów. Doskonałe danie obiadowe z przepysznym sosem, który także można podawać z risotto, też wspaniale smakuje.

Polecam prosty przepis na Makaron w sosie kurkowym, przekonacie się, że smakuje wybornie.

 

Składniki na makaron w sosie kurkowym:

250 g makaronu Taglatelle

300 g kurek swieżych

1 cebula

2 ząbki czosnku

sok i drobno starta skórka z cytryny

75 ml białego wina wytrawnego

pęczek swieżego tymianku lub natki

3 łyżki parmezanu

3 łyżki oliwy z oliwek

200 ml kremówki

sól, pieprz do smaku

 

Jak wykonać makaron w sosie kurkowym?

Oliwę rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną cebulę i smażyć do zeszklenia, następnie drobno pokrojony czosnek.

Kurki oczyscić, przepłukać w zimnej wodzie, osuszyć, posolić, dodać sok i skórkę z cytryny i listki z połowy pęczka tymianku, smażyć przez 7 minut.

Podlać winem i dusić do odparowania alkoholu.

Następnie przyprawić drobno zmielonym pieprzem.

Podlać smietanką i dodać 1,5 łyżki parmezanu, wymieszać i dusić do zgęstnienia sosu.

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente wg. przepisu.

Ugotowany makaron dodać do sosu kurkowego, wymieszać.

Gorący Makaron w sosie kurkowym przełożyć na półmisek przyprawić swieżym tymiankiem lub drobno pokrojoną natką oraz posypać pozostałym parmezanem.

Podawać natychmiast.

Zdjęcie - Makaron w sosie kurkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego !

Kategorie przepisów