Makaron w pikantnym sosie z wieprzowiną i suszonymi pomidorami
Dziś przedstawiam przepis na jedno z lepszych dań makaronowych jakie jadłam w ostatnim czasie. Ulubiony makaron w pikantnym sosie pomidorowym z mieloną wieprzowiną, suszonymi pomidorami i oliwkami podbił podniebienia wszystkich domowników. Przepis pochodzi z książki jednego z moich ulubionych autorów Gino D’Acampo o tytule „Włoskie dania makaronowe”, którą wszystkim gorąco polecam. W oryginale został użyty makaron typu muszelki, ja jednak dałam mój ulubiony tagliatelle, wybór należy do Was ? Dania makaronowe zazwyczaj są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu i z tym także nie jest inaczej. Idealny obiad w po pracowitym dniu, zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Makaron w pikantnym sosie z wieprzowiną i suszonymi pomidorami(4 porcje)
Składniki:
- 5 łyżek oleju roślinnego
- 1 cebula, obrana i pokrojona w drobną kostkę
- 80g czarnych oliwek bez pestek, przekrojonych na połówki
- 1 papryczka chilli, bez pestek i drobno posiekana
- 80g suszonych pomidorów w oleju, drobno posiekanych
- 300g wieprzowego mięsa mielonego
- 300g passaty
- 250g ulubionego makaronu
- sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie:
- W średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, wrzuć cebulę i oliwki i smaż przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodaj chili, suszone pomidory i mięso i smaż przez kolejne 6 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Wmieszaj passatę i gotuj na małym ogniu bez przykrycia przez 15 minut, mieszając co jakiś czas. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.
- W międzyczasie ugotuj w osolonej wodzie makaron, aż będzie al dente czyli lekko twardy, odcedź i włóż ponownie do tego samego garnka. Wlej do niego sos mięsny i gotuj całość na małym ogniu przez około 30 sekund.
- Podawaj natychmiast.
Smacznego!
English version
Spicy pork and sun-dried tomato pasta(4 servings)
Ingredients:
- 5 tbsp vegetable oil
- 1 onion, peeled and finely chopped
- 80g pitted black olives, halved
- 1 hot red chilli, deseeded and finely chopped
- 80g sun-dried tomatoes in oil, drained and finely chopped
- 300g minced pork
- 300g passata
- 250g pasta
- salt, pepper and sugar to taste
Preparation:
- Heat the oil in a medium pan over a medium heat. Fry the onion and olives together for 2 mins, stirring occasionally. Add the chilli, sun-dried tomatoes and the minced pork and continue to fry for a further 6 mins, stirring occasionally.
- Stir in the passata and gently simmer uncovered for 15 mins. Stir every few minutes. Season with salt, pepper and sugar.
- Meanwhile cook the pasta in a large saucepan of boiling salted water until al dente. Drain and tip back into the same pan. Pour in the meat sauce and stir everything together over a low heat for around 30 seconds.
- Serve immediately.
Enjoy!