Makaron penne z selerowym pesto

Makaron penne z selerowym pesto

Zdjęcie - Makaron penne z selerowym pesto. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Penne z dodatkiem selerowego pesto , to propozycja na zdrowe , smaczne i aromatyczne danie makaronowe. Tak jak do każdego pesto potrzebujemy świeżych zielonych liści /dziś selera/ , oliwę z oliwek , migdały
i starty ser typu parmezan /użyłam włoski, owczy ser pecorino romano/. Jeśli pesto przygotujemy nieco wcześniej /można przechowywać w lodówce kilka dni/ , to przygotowanie tego dania zajmie nam zaledwie tyle czasu ile potrzebujemy na ugotowanie makaronu.
Składniki:/ 2 porcje/Zdjęcie - Makaron penne z selerowym pesto. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • 200 g makaronu
  • garść zielonych liści selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki startego sera pecorino romano /lub parmezan/
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g obranych migdałów
  • 2 kostki lodu
  • sól morska /do smaku/
  • pieprz mielony kolorowy


Wykonanie:
Zdjęcie - Makaron penne z selerowym pesto. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Umyte, osuszone licie selera /bez łodyżek/ wrzucić do blendera. Dodać czosnek, ser, migdały , lód i dolewając stopniowo oliwę zblendować. Doprawić do smaku solą Makaron ugotować al dente. Przecedzić i przesypać ponownie do garnka. Dodać kilka łyżek pesto / w-g własnego

uznania/ . Wymieszać i przełożyć na talerze. Zdjęcie - Makaron penne z selerowym pesto. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Makaron penne z selerowym pesto. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów