Makaron minestrone

Makaron minestrone

Włoska zupa minestrone zainspirowała mnie do tego makaronu. Parujący talerz pasty  z warzywami to było to czego potrzebowałam wczoraj po przyjściu do domu, zziębnięta, zmoknięta a w lodówce jakby nie za wiele. Ale jak wiadomo potrzeba jest matka wynalazków więc wzięłam to co było i wyszło co wyszło. I szybko zniknęło:)

Zdjęcie - Makaron minestrone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 200 g ulubionego makaronu
  • 1 mała cukinia
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml śmietanki
  • kilka listków bazylii
  • parmezan do posypania
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina

Makaron ugotować al dente. W tym czasie podsmażyć na oliwie cebulę, czosnek, cukinię i paprykę. Dodać wino  oraz śmietankę i dusić wszystko razem, aż płyn się zredukuje o połowę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać odcedzony makron i dokładnie wszystko wymieszać. Posypać parmezanem i bazylią i natychmiast podawać.

Smacznego:)

Kategorie przepisów