Makaron farfalle /kokardki/ z melonem i szynką parmeńską
            
 
 Pyszne, letnie , obiadowe danie makaronowe dla........ zabieganych / ostatnio to właśnie ja/. Można je przygotować w ciagu kilkunastu minut/ czas na gotowanie makaronu/. 
 
 
 Połączenie makaronu z soczystym, słodkim melonem i słoną , surowa szynką parmeńską tworzy ciekawą kompozycję smakową. 
 Bardzo lubię łaczyć melona z szynką parmeńską /zobacz/ i może właśnie dlatego zestawienie to odpowiada mi w róznych wariantach . 
 Składniki: /2 porcje/
- 200 g makaronu kokardki /motylki- farfalle/
 - ok. 300 -400 g miąższu melona
 - 80 g surowej szynki parmeńskiej/w plasterkach/
 - 3 łyżki oliwy z oliwek
 - 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
 - sól do gotowania makaronu
 - pieprz do smaku
 - rukola /do dekoracji/
 
 Wykonanie:
 
 -Makaron ugotować al dente.
 -Z miąższu melona wydrążyć łyżeczką /okrągłą/ kuleczki.
 -Oliwę połączyć z posiekaną zieloną pietruszką.
 -Plasterki szynki pokroić w paseczki.
 -Ugotowany ,makaron przecedzić i przełożyć do miski.
 -Lekko przestudzony połączyć z pietruszkową oliwą.
 -Dodać paseczki szynki, kuleczki melona i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
 -Wymieszać i przełożyć na talerze.
 -Ozdobić świeżymi listkami rukoli.