Makaron alla Norma


- Wynik: 15
- Czas przygotowania: 15minuty
- Czas gotowania: 10minuty
Przepyszny makaron rodem z Sycylii. Cudownie aksamitny bakłażan, pomidory, najlepiej wygrzane w słońcu ale zimą mogą być z puszki i dużo czosnku i ziół. Dodatkowym atutem jest oczywiście, jak zwykle w przypadku makaronu, krótki czas przygotowania, trzeba tylko pamiętać, żeby wcześniej nasolić bakłażana. To wszystko przemawia za tym aby dziś na obiad zrobić pastę alla Norma:)
No dobrze, może jutro, bo dzisiaj pewnie rosół w większości domów:)
Składniki- bakłażan - 1 szt.
- pomidory - 1 puszka
- czosnek - 3 ząbki
- oliwa - 4 łyżki
- długi makaron np. tagiatelle lub spaghetti - 200 g
- sól - do smaku
- świeżo mielony pieprz - do smaku
- parmezan - do posypania
- świeża bazylia - do posypania
Bakłażana pokroić w kostkę, posolić i odstawić na przynajmniej 30 min. Po tym czasie odsączyć bakłażana i wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę. Przesmażyć chwilę, dodać czosnek, przemieszać. Dodać pomidory, sól i pieprz, można wlać trochę wody i dusić kilkanaście minut, do miękkości bakłażana. Gdy sos zgęstnieje a bakłażan jest już miękki dodać ugotowany al dente makaron. Wymieszać. Podawać makaron gorący, posypany obficie tartym parmezanem, pokrojoną bazylią oraz świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego:)