Mąka kokosowa (bezglutenowa)
            
 
 W ostatnim poście, obiecałam pokazać, co można uzyskać z wiórków kokosowych, które pozostaną nam, po przyrządzeniu mleka kokosowego.  Świetnym pomysłem, jest wykorzystać je i w prosty sposób, przygotować - mąkę kokosową. Mąka kokosowa, ma niewielką zawartość tłuszczu i nie zawiera cholesterolu.  Bogata jest w błonnik, białko, a co ważne dla alergików, nie zawiera glutenu.
Mąkę kokosową, z powodzeniem można stosować, do wypieków ciast, ciasteczek, jako zagęstnik do sosów, jako panierkę lub posypkę do lodów czy deserów.
 
Niedługo, podzielę się z Wami, przepisem z wykorzystaniem, właśnie - mąki kokosowej.
 
 Składniki:
- 200g wiórków, które pozostały po zrobieniu mleka kokosowego
 
Wiórki, które pozostały po zrobieniu mleka kokosowego, dokładnie zmielić. 
 Rozłożyć równomiernie na blaszce do pieczenia.
 Włożyć do piekarnika.
 Wiórki suszyć ok. 1godzinę w 40-50C.
 Gotową mąkę przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.