Majonez Marty Gessler


Robiłam go kiedyś, a teraz musiałam sobie przypomnieć - w domu zabrakło majonezu :)
Przepis jest prosty, ja robiłam z połowy porcji - bałam się, że mi się w słoiku nie zmieści...
Przepis cytuję stąd.
Majonez - składniki
- 2 duże jaja bardzo świeże
- 2 szklanki oleju słonecznikowego
- sok z 2 cytryn - można dać połowę - będzie mniej kwaśny
- musztarda z gorczycą (polska)
- 4 łyżki zimnego mleka - za drugim razem dałam jogurt i było OK
Potrzebne też jest naczynie trochę wyższe od krajarki, o przekroju niewiele większym od kółka, w którym osadzony jest nożyk do rozdrabniania. Dobrze nadają się do tego niektóre słoiki po konfiturach.
Do naczynia wbijamy całe jajka, dolewamy olej, sok z cytryn, łyżkę musztardy i sól (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową). Wkładamy krajarkę, tak by dotykała dna naczynia. Włączamy mikser na najszybszy bieg i nie odrywamy krajarki od dna przez 3 min. Gdy zobaczymy, że majonez zaczyna się formować, tzn. idzie ku górze, delikatnie podnosimy krajarkę do połowy naczynia i z powrotem równie delikatnie opuszczamy do dna - i tak bez przerwy, aż całe naczynie wypełni się majonezem. Wówczas dolewamy powoli zimne mleko i znowu w podobny sposób poruszamy krajarką. Majonez jest gotowy, gdy mleko zniknie.
Jest tak gęsty i puszysty, że można go kroić nożem.
