Majonez


Składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej):
- 1 jajko
- 125 ml oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno rzepak
- 125 ml oleju kujawskiego tłoczonego na zimno słonecznik
- 50 ml oleju kujawskiego tłoczonego na zimno pestki dyni
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka octu ryżowego ( lub innego)
- 1 łyżeczka musztardy (dijon)
- 1/2 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka gorczycy (rozbitej w moździerzu)
Przygotowanie:
Do pojemnika szklanego lub słoika wbijamy jajko i dodajemy przyprawy. Mieszamy dokładnie. Wlewamy oleje.
Ubijamy blenderem, początkowo tuż przy dnie, a gdy olej emulguje, podnosimy pulsacyjnie do góry, aż masa stanie się gładka i gęsta
Próbujemy i doprawiamy według własnego gustu.
(Dodatek oleju dyniowego zmienia kolor domowego majonezu na zielonkawy.☘️)
Przechowuj w lodówce.