Macha ruloniki z rabarbarem bez laktozy
Zazwyczaj piekąc kruche ciasteczka używam masła i śmietany. Dlatego dziś postanowiłam zrobić je z olejem. Dzięki czemu są w 100% bez laktozy. Efekt? Ciasto było puszyste, elastyczne i wspaniale się go wyrabiało. Gotowe ciasteczka są kruche i niewiele różnią się od tych na maśle.
Aby nadać ładnego, zielonego koloru dodałam herbaty macha. Do środka włożyłam rabarbar, który jest warzywem majowym. Wyszły pyszne słodko-kwaśne macha ruloniki.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki herbaty macha,
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego Kujawski,
- 1/2 szklanki zimnej wody,
- 4 żółtka,
- 4 łyżki cukru pudru,
- sok z 1/2 cytryny
Dodatkowo:
- 4 średniej wielkości łodygi rabarbaru,
- białko do posmarowania ciastek,
- cukier i wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
Mąkę należy przesiać do miski, dodać machę i wymieszać. Wbić żółtka, wlać olej, wodę i sok z cytryny. Wyrobić jednolite ciasto. Wstawić do zamrażarki na godzinę. Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto, które należy podzielić na 2 części. Jedną zostawić do rozwałkowania, a drugą wstawić do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm ( cieniutko) i pokroić w niewielkie prostokąty. Na kawałki ciasta układać pokrojony w paski rabarbar. Wierzch posmarować białkiem ( wcześniej zmiksowanym), posypać szczyptą cukru i wiórek kokosowych. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 min.