Macedonia: Gravce na Tavce - pieczona fasola


Sycące i rozgrzewające - w sam raz na początek jesieni.
Przepis ze strony Cafe Chocolada.
Pieczona fasola (Prebranac albo Gravce na Tavce)
1/2 kg fasoli o największych ziarnach
2-3 średnie cebule, pokrojone
¼ szklanki oleju
1 duża marchew - pokrojona
2 ząbki czosnku, przeciśnięte
1 listek laurowy
1 łyżka słodkiej papryki
mielony czarny pieprz
sól
1 łyżka mąki
Fasolę namoczyć przez noc. Zmienić wodę i gotować do miękkości z listkiem laurowym.
Odcedzić, ale wodę zostawić na potem.
Delikatnie wymieszać i włożyć wszystko do naczynia do zapiekania (u mnie garnek rzymski).
Dodać wodę, która została po odceniu fasoli. Na wierzchu ułożyć kiełbaski, wstawić do piekarnika i zapiec. Ja wstawiłam do zimnego piekarnika, temperatura 220 stopni C, 40 minut. W międzyczasie przewróciłam kiełbaski na drugi bok.
Smacznego :)