Low-carb pad thai z makaronu z alg morskich z tofu i zielonym groszkiem

Low-carb pad thai z makaronu z alg morskich z tofu i zielonym groszkiem

Zdjęcie - Low-carb pad thai z makaronu z alg morskich z tofu i zielonym groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Muszę się Wam do czegoś przyznać: mimo że cały czas proponuję Wam różne pyszności, to sam w ogóle ich nie jadam, no może poza drobnymi wyjątkami, kiedy są fit. Ostatnio mój jadłospis wywrócił się całkowicie do góry nogami i zrezygnowałem z bardzo wielu produktów w kuchni — głównie nabiału, cukru i glutenu. Staram się jednak odtwarzać swoje ulubione dania w nieco innej, zdrowszej wersji. Jednym z filarów mojej diety jest także ograniczenie ilości zjadanych węgli (o innych opowiem Wam innym razem). Dieta nisko-węglowodanowa ma jednak swoje minusy — nie można jeść swoich ulubionych potraw, takich jak choćby pad thai. Z pomocą w takiej sytuacji przychodzi makaron z alg morskich, który niedawno odkryłem. Bezglutenowy, z praktycznie zerową wartością kaloryczną (to głównie woda) i w pełni wegański. Mimo że sam w sobie nie ma żadnego smaku oraz zapachu, a konsystencją przypomina worek foliowy (tak, wiem, że to mało zachęcająca reklama), to świetnie się nadaje do aromatycznych potraw. Gorąco polecam, aby się przekonać, że dieta wcale nie musi być pełna wyrzeczeń. ;)

Zdjęcie - Low-carb pad thai z makaronu z alg morskich z tofu i zielonym groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na 2 porcje

  • 300 g makaronu z alg morskich
  • kostka tofu (200 g)
  • 300 g świeżego groszku w strąkach
  • 2 łyżki masła orzechowego 100%
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek kłącza imbiru
  • garść orzechów arachidowych
  • olej sezamowy do smażenia
* PRZYGOTOWANIE
Makaron odsącz z wody i porządnie przepłucz pod bieżącą wodą. Tofu pokrój w kostkę. Groszek obierz ze strąków.
Przygotuj marynatę: otrzyj imbir i ząbki czosnku na tartce, dodaj masło orzechowe, sos sojowy, sok z limonki, miód oraz pastę z tamaryndowca. Wymieszaj i część dodaj do makaronu, a część do tofu i odstaw na przynajmniej kwadrans.
Na patelni rozgrzej olej sezamowy i przysmaż groszek. Następnie dodaj tofu i smaż chwilę. Na koniec dorzuć makaron. Wymieszaj wszystko i rozłóż na talerze. Posyp orzechami.
*

Zdjęcie - Low-carb pad thai z makaronu z alg morskich z tofu i zielonym groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów