Łosoś ze szparagami zapiekany w cieście (Salmon en Croute)
Łosoś w chrupiącym cieście, z zielonymi szparagami i delikatnym sosem koperkowym to danie z rodzaju tych wykwintnych, znakomicie prezentujących się na talerzu.
Oprócz obłędnego smaku ma jeszcze tą cudowną cechę, że jego przygotowanie to jakieś 5 minut pracy, kolejnych 25 porcja spędza w piekarniku i już możemy cieszyć się wyjątkowym, wiosennym smakiem.
A teraz krok po kroku:
Łosoś ze szparagami zapiekany w cieście (Salmon en Croute) Składniki
- ciasto francuskie - 1 opakowanie
- filet z łososia - 350 g
- szparagi zielone - 1 pęczek
- śmietana kwaśna - 3 łyżki
- koperek - 2 łyżki, drobno posiekany
- musztarda ziarnista - 1 łyżeczka
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- jajko - 1 szt
- sól, pieprz - do smaku
Z łososia odkrój skórę, ułóż na płacie ciasta francuskiego. Posól i popieprz.
Na wierzchu ułóż szparagi, pozbawione twardych końcówek.
Śmietanę wymieszaj z koperkiem, musztardą i sokiem z cytryny, dopraw do smaku. Sos rozprowadź na szparagach.
Łososia zawiń w ciasto, sklej brzegi, wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 oC na 20 minut. Podawaj od razu.