Łosoś ze szparagami na parze, z jajkiem w koszulce

Łosoś ze szparagami na parze, z jajkiem w koszulce

Zdjęcie - Łosoś ze szparagami na parze, z jajkiem w koszulce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

We wczorajszym odcinku „Tajemniczego składnika” (Polsat, godz. 21:35) para buchała na lewo i prawo, okoń morski zaś dumnie prężył się w towarzystwie aromatycznego estragonu i słodkich pomarańczy.

Zdjęcie - Łosoś ze szparagami na parze, z jajkiem w koszulce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Łosoś ze szparagami na parze, z jajkiem w koszulce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mam nadzieję, że u  mnie dziś będzie równie smacznie, co we wtorkowym programie. Wiosna za oknem już prowokuje do spróbowania lżejszej kuchni, łagodnych dla figury dań, a takie idealnie przygotować możemy na parze właśnie!

Zdjęcie - Łosoś ze szparagami na parze, z jajkiem w koszulce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Łosoś ze szparagami na parze, z jajkiem w koszulce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Łosoś ze szparagami na parze, z jajkiem w koszulce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Skorzystałam z mojego parowego piekarnika i przygotowałam pełen smaku, a przy tym lekki obiad: ugotowane al dente szparagi, soczysty łosoś, a całość skąpana w kremowym żółtku ugotowanego w koszulce jajka. Kulinarna poezja, a pracy przy tym tyle co nic!

Zdjęcie - Łosoś ze szparagami na parze, z jajkiem w koszulce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Łosoś ze szparagami na parze, z jajkiem w koszulce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Para jako #tajemniczyskladnik? A jakże!

Zdjęcie - Łosoś ze szparagami na parze, z jajkiem w koszulce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Łosoś ze szparagami na parze, z jajkiem w koszulce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Szparagi umyj, odłam od nich zdrewniałe końcówki. Ułóż na blaszce z papierem do pieczenia, oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą.

Łososia przypraw do smaku, skrop sokiem z cytryny oraz oliwą.

Ułożone na blaszce składniki wstaw do piekarnika ustawionego na funkcję pieczenia parowego na ok. 25 minut przy temp. 96 oC. /jeśli nie masz piekarnika z funkcją parową zapakuj osobno szparagi i rybę w szczelny pakunek z papieru do pieczenia, wlej na jego dno odrobinę wrzątku i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC na ok. 15 minut/.

W garnuszku zagotuj szklankę wody z octem. Gdy wre, zamieszaj aby powstał wir, w jego środek  delikatnie (z małej wysokości) wlej jajko, gotuj ok. 3 minuty na małym ogniu. Delikatnie wyjmij łyżką cedzakową.

Na talerzu ułóż szparagi, na nich rybę, na wierzchu zaś jajko w koszulce. Podawaj od razu.

Kategorie przepisów