Łosoś zapiekany z kaszą kuskus, suszonymi pomidorami i tymiankiem

Łosoś zapiekany z kaszą kuskus, suszonymi pomidorami i tymiankiem

Przygotowanie tego dania zajmie Wam nie więcej jak 30 minut. Jestem przekonana, że jego walory odżywcze i smakowe zasługują na zainteresowanie i skosztowanie a przy tym może stanowić doskonałą propozycję zarówno na lunch, obiad lub kolację.

 

Zdjęcie - Łosoś zapiekany z kaszą kuskus, suszonymi pomidorami i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji –  2

Czas wykonania –  30 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • 300 g łososia –filet bez skóry
  • 120 g kaszy kuskus
  • 5 posiekanych suszonych pomidorów (mogą być z zalewy)
  • 3 dymki pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 200 ml gorącego bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • 2 arkusze folii aluminiowej o wymiarach około 25x25 cm.

 

 Sposób wykonania:

  1. temperaturę piekarnika nastawiamy na 190 ˚C (najlepiej tylko z góry)
  2. filet z łososia płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na dwie porcje, następnie skrapiamy 1 łyżką cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, ostawiamy,
  3. kaszę wsypujemy do miski, wlewamy gorący bulion, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 10 min.,
  4. kiedy kasza wchłonie bulion rozdzielamy ją delikatnie widelcem, dodajemy posiekaną dymkę, suszone pomidory, czosnek, tymianek oraz resztę soku z cytryny, całość doprawiamy solą i pieprzem,
  5. na arkuszach z folii układamy kaszę kuskus, na wierzch kładziemy porcje łososia, zamykamy folię, zawinięte porcje umieszczamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 15-20 min.
  6. podajemy nie wyjmując dania z folii jak na zdjęciu.

 



Kategorie przepisów