Łosoś z warzywami

Składniki dla 3 osób:

700 g filetów z łososia (lub innej ryby)

2 marchewki

1 pietruszka

pół dużego selera

2 jabłka

2 cebule (może być jedna zwykła, jedna czerwona)

20 dag pieczarek

przyprawa do ryb

sól, pieprz, czosnek, cytryna

koperek, pietruszka

oliwa z oliwek

białe wino

 

Łososia umyj, pokrop sokiem z cytryny, posyp przyprawą do ryb oraz koperkiem i odstaw na 2 godziny do lodówki.

Warzywa i jabłka zetrzyj na tarce albo posiekaj w malakserze na talarki.

Cebulę pokrój w piórka, czosnek (w dowolnej ilości) posiekaj.

Pieczarki pokrój w plasterki.

Wymieszaj wszystkie warzywa. Ułóż na blaszce warstwę warzyw, połóż na nich łososia, przykryj warzywami. Posól, popieprz.

Polej oliwą z oliwek i białym winem.

Piecz godzinę w 160 stopniach.

Po upieczeniu posyp pietruszką, podawaj do białego wina.

Przepisy z tych kategorii

3

Steki z łososia w puree z mang…

efrank efrank
mniamniam

8

Sola w sosie oliwkowym

figmara figmara
figowe smaki

3

Łupacz w curry i mleczku kokos…

duszek duszek
Potrawy regionalne

3

Łosoś z koperkowym pesto (no d…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

18

Łosoś cytrynowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Pieczony amur z cytrynowym pi…

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia