Łosoś z sosem z mango

Łosoś z sosem z mango

W związku z tym, że ostatnio spełniłam życzenie mojego ukochanego i zrobiłam mu na obiad schabowego (a nie przepadam), tym razem musiał się zgodzić moją propozycję:) Biorąc pod uwagę fakt, że uwielbiam ryby i owoce morza postawiłam na bezpiecznego łososia, którego nawet mój połówek toleruje. Postanowiłam poszukać czegoś innego niż zwykle i takim też sposobem trafiłam na przepis Asi z Kwestii Smaku, a że miałam akurat mango pod ręką postanowiłam go wypróbować. Danie wyszło przepyszne! Rozpływający się w ustach łosoś z delikatnym sosem z mango, którego podałam z fasolką szparagową ugotowaną na parze i obtoczoną w zredukowanej marynacie po łososiu. Niebo w gębie, a jeszcze jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. Polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Łosoś z sosem z mango / Roasted salmon with mango sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Łosoś z sosem z mango

(2 porcje)

Składniki na łososia:

  • 2 filety z łososia bez skóry po ok. 150 g
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 i 1/2 łyżki syropu klonowego lub 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku, drobno starty
  • 1 łyżeczka brązowego cukru (po zamarynowaniu)

Składniki na sos:

  • 1 mango
  • 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżeczki syropu klonowego lub brązowego cukru
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżeczka oliwy
  • mała szczypta soli lub 1 łyżeczka sosu rybnego
  • fasolka szparagowa ugotowana na parze lub z wody do podania

Przygotowanie:

  1. W średniej (nie metalowej) misce wymieszaj dokładnie sos sojowy, syrop klonowy, sok z limonki, imbir i czosnek. Włóż do powstałej marynaty łososia i odstaw na 1 godzinę do lodówki.
  2. W celu przygotowania sosu, w pojemniku blendera zmiksuj miąższ mango z octem, sokiem z limonki, syropem klonowym, imbirem, oliwą i solą lub sosem rybnym, do otrzymania jedwabistego sosu . Przełóż do rondelka i gotuj na małym ogniu przez ok. 4 minuty aż zgęstnieje.
  3. Włącz piekarnik i ustaw go na 230 stopni C z termoobiegiem.
  4. Wyjmij łososia z marynaty i ułóż go na blaszce do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 6 – 8 minut.
  5. W międzyczasie przelej marynatę do rondelka, wmieszaj łyżeczkę brązowego cukru i gotuj przez kilka minut aż zgęstnieje.
  6. Wyjmij łososia z piekarnika i wyłóż go na talerze, posmaruj zredukowaną marynatą i polej sosem z mango.
  7. Fasolkę szparagową wrzuć do rondelka z sosem z marynaty, dokładnie wymieszaj, wyłóż na talerze z łososiem i podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Łosoś z sosem z mango / Roasted salmon with mango sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Roasted salmon with mango sauce

(2 servings)

Ingredients for the salmon:

  • 2 salmon fillets without skin (approx. 150 g each)
  • 4 tablespoons soy sauce
  • 1 1/2 tablespoons maple syrup or 1 tablespoon brown sugar
  • 1/2 tablespoons lime juice
  • 2 teaspoons grated ginger
  • 1 clove garlic, finely minced
  • 1 teaspoon brown sugar

Ingredients for manago sauce:

  • 1 ripe mango
  • 1 tablespoon rice vinegar or white wine vinegar
  • 1 tablespoon lime juice
  • 2 teaspoons maple syrup or brown sugar
  • 2 teaspoons grated ginger
  • 1 teaspoon olive oil
  • a small pinch of salt or 1 teaspoon fish sauce
  • green beans, cooked or steamed for serving

Preparation:

  1. In a medium bowl mix the soy sauce, maple syrup, lime juice, ginger and garlic. Add salmon to marinate and set aside for 1 hour.
  2. To prepare the sauce, place in a blender container flesh of a mango, vinegar, lime juice, maple syrup, ginger, olive oil and salt or fish sauce and mix until silky smooth. Transfer to a saucepan and cook over low heat for approx. 4 minutes until thickened.
  3. Preheat the oven to 230 oC with fan on.
  4. Remove the salmon from the marinade and place it on a baking tray. Place in the preheated oven and bake for approx. 6 – 8 minutes.
  5. In the meantime, pour the marinade into a saucepan, stir in a teaspoon of brown sugar and cook for a few minutes until thickened.
  6. Remove the salmon from the oven and brush with reduced marinade, place on the plates and pour over he sauce with mango.
  7. Toss green beans into a saucepan with the rest of reduced marinade, mix and serve with salmon.

Enjoy!

Zdjęcie - Łosoś z sosem z mango / Roasted salmon with mango sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów