Łosoś z pesto w wolnowarze
            Kolejny wygodny sposób na rybę. Tak przygotowany łosoś był aromatyczny i nie przesuszony. Użyłam gotowego pesto, co znacznie przyspieszyło przygotowanie. Rybę można podać z ryżem, smaczny będzie też sos na bazie jogurtu - z czosnkiem lub koperkiem. Polecam
inspiracja tutaj
 
 
 
 
 
Składniki - 2 porcje
 ok 400 g filet z łososia ze skórą (miałam dzikiego łososia pacyficznego)
 pesto
 sól, pieprz
 cytryna 
 
Przygotowanie:
 Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją
 Filet podzielić na dwie części.
 Przygotować dwa kawałki folii aluminiowej, dwukrotnie większe od filetów. Na każdym kawałku położyć jeden płat ryby, skórą do dołu. Łososia posolić i posypać pieprzem. Posmarować pesto, na wierzchu położyć 1- 2 plasterki cytryny.
 Złożyć folię nad rybą, zawinąć tworząc szczelne opakowanie. Umieścić paczki z łososiem w wolnowarze. Paczki mogą na siebie zachodzić.
 Gotować w ustawieniu low trzy do czterech godzin - do czasu aż łosoś uzyska jednolity, delikatny różowy kolor i będzie się lekko rozwarstwiał kiedy użyjemy widelca. Gotowałam 3 godziny. Należy zachować ostrożność wyjmując paczki z wolnowaru - mogą być bardzo gorące. Rybę podawać z gęstym jogurtem doprawionym oliwą, czosnkiem, solą i pieprzem. 
 Smacznego!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 