Łosoś z pesto bazyliowym podanym na purée z groszkiem

Łosoś z pesto bazyliowym podanym na purée z groszkiem

Zdjęcie - Łosoś z pesto bazyliowym podanym na purée z groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Każdy z nas ma na pewno takie danie, które od czasu do czasu przygotowuje tylko po to, aby poprawić sobie humor. Ten łosoś zdecydowanie jest dla mnie właśnie takim daniem. Połączenie łososia z pesto bazyliowym jest wspaniałą kombinacją, niesamowicie aromatyczną i delikatną. Jako dodatek proponuję tu purée z groszkiem, które jest mniej tradycyjnym podejściem do ziemniaka.

Poniższy przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem produktu - Kujawskiego z ziołami.

  • 2 filety z łososia
  • 4 łyżki pesto z bazylii
  • 400 g ziemniaków
  • 3 łyżki śmietany słodkiej
  • szklanka świeżego groszku (może być też mrożony)
  • olej Kujawski ze Smakiem z bazylią
  • ¼ łyżeczka soli morskiej
  • 1 ¼ łyżeczki pierzu, świeżo zmielonego
  • ½ cytryny + sok z ½ cytryny

Sposób przygotowania:

 

Filety z łososia:

1. Lekko natłuść Kujawskim z ziołami brytfankę.

2. Połóż filety z łososia do naczynia i lekko spryskaj je olejem.

3. Posyp rybę świeżo zmielonym pieprzem.

4. Delikatnie rozłóż pesto na wierzch filetów.

5. Piecz łososia w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 20minut.

Purée:

1. Ziemniaki ugotuj w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli.

2. Obgotuj zielony groszek we wrzątku w przez 3minuty.

3. Odcedź i zrób purée z ziemniaków i groszku.

Całe danie:

1. Ułóż purée na środku talerza.

2. Ostrożnie zdejmij łososia z brytfanki.

3. Ułóż łososia na wierzch purée

4. Cytrynę przekrój na pół, na każdy talerz połóż jedną ćwiartkę.

5. Od razu podawaj.

Smacznego!

Ilość porcji: x 2 Czas przygotowania: 30min

Kategorie przepisów