Łosoś z cukinią

Łosoś z cukinią

To coś powstało trochę z przypadku. Nie miałam pomysłu co zrobić z kupionym kawałkiem łososia w promocji, a w lodówce błąkała się cukinia.
Na poczekaniu w kilka minut stworzyłam coś naprawdę pysznego i świetnie komponującego się. Łosoś z cukinią świetnie smakuje tak po prostu - sam lub z chlebem. Przygotowaną "bazę" można wykorzystać także do przygotowania dań z makaronem - zarówno na ciepło jak i na zimno w wersji sałatkowej.
Zdjęcie - ŁOSOŚ Z CUKINIĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Łosoś z cukinią SKŁADNIKI:

  • 30 dkg filetu z łososia bez skóry
  • 1-2 cukinie
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 25 dkg serka mascarpone
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku
Cukinię opłukać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, oprószyć solą i przełożyć na sitko. Po kilku minutach odcisnąć nadmiar wody.
Rybę pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojonego łososia, oprószyć solą i obsmażyć ze wszystkich stron. Rybę zdjąć z patelni i w jej miejsce wrzucić cukinię. Smażyć kilka minut. Dodać czosnek i razem smażyć jeszcze kilka minut.
Do cukinii dodać łososia i serek mascarpone. Wymieszać i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Chwilę trzymać na ogniu, aby smaki połączyły się.

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów