Łosoś w galarecie

Łosoś w galarecie

Po Świętach u nas - dietetycznie i skromnie. Przez ostatnie dni kuchnia grała ostatnie skrzypce. Dopiero dziś mam odwagę wstawić jakiś przepis. :-)) Jest to nasza wigilijna ryba w galarecie. :-)

Zdjęcie - Łosoś w galarecie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Łosoś w galarecie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Łosoś w galarecie

1 cebula

2 średnie marchewki

2 średnie pietruszki

6 ziaren pieprzu

6 ziaren ziela angielskiego

4 listki bobkowe

sól

pół łyżeczki cukru

wody tyle, żeby przykryła rybę

ok. 1 kg filetu z łososia

żelatyna

Gotuję warzywa obrane, przekrojone wzdłuż plus przyprawy przez ok. półtorej godziny na b. małym ogniu.

Z ryby wyjmuję ości, odcinam skórę i kroję łososia na dzwonka.

Z wywaru wyjmuję warzywa i przyprawy. Wkładam rybę i gotuję na bardzo malym ogniu przez ok. 15-20 minut.

Ugotowanego łososia wyjmuję i układam na półmisku. Wykorzystując wywar (trochę go dosalam, bo schłodzony, w formie galaretki stanie sie mniej słony) robię galaretkę, ale troszkę mniejsze proporcje, niż na torebce (ok. 6 łyżeczek żelatyny na 1 l rosołu). Galaretką zalewam łososia i po ostudzeniu chowam półmisek w lodówce.

Łososia podaję w towarzystwie sosu tatarskiego.

* źródło: teściowa

Kategorie przepisów