Łosoś teriyaki z sezamem i kolendrą na makaronie ryżowym

Coś na piątek, na szybkie i lekkie danie, tym razem z kuchni japońskiej. Marynata teriyaki jest bardzo prosta w przygotowaniu i pasuje do mięs, warzy jak i ryb. Świetnie sie komponuje nawet z makaronem, o czym przekonałam się dzisiaj przygotowując to danie.

Porcja dla 4 osób
Składniki:
4 filety z łososia bez skóry o wadze około 125 g każdy
Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wytrawnego sherry
1 łyżka brązowego cukru
2 duże ząbki czosnku, posiekane na bardzo drobno
1 łyżeczka świeżego imbiru, posiekanego na drobno lub startego na tarce
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki wody
Ponadto:
1 łyżka oleju sezamowego
2 posiekane dymki
ok. 4 łyżek posiekanych liści kolendry
ok. 250 g ugotowanego makaronu ryżowego
Przygotowanie:
1. Wymieszać wszystkie składniki marynaty.
2. Filety łososia położyć na folii aluminiowej w naczyniu żaroodpornym. Wylać marynatę na filety i marynować ok. 20 minut.
3. Odlać połowę marynaty do miseczki.
4. Piec łososia w 180 stopniach, z każdej strony przez około 4 minuty.
5. Rozgrzać 1 łyżkę oleju sezamowego w dużym rondlu, dodać ziarna sezamowe i posiekaną dymkę. Smażyć przez około 1 minutę. Wrzucić ugotowany makaron i dodać resztę odlanej marynaty. Dodać kolendrę. Całość wymieszać.
6. Podawać upieczonego łososia na makaronie.
Smacznego!

Porcja dla 4 osób
Składniki:
4 filety z łososia bez skóry o wadze około 125 g każdy
Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wytrawnego sherry
1 łyżka brązowego cukru
2 duże ząbki czosnku, posiekane na bardzo drobno
1 łyżeczka świeżego imbiru, posiekanego na drobno lub startego na tarce
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki wody
Ponadto:
1 łyżka oleju sezamowego
2 posiekane dymki
ok. 4 łyżek posiekanych liści kolendry
ok. 250 g ugotowanego makaronu ryżowego
Przygotowanie:
1. Wymieszać wszystkie składniki marynaty.
2. Filety łososia położyć na folii aluminiowej w naczyniu żaroodpornym. Wylać marynatę na filety i marynować ok. 20 minut.
3. Odlać połowę marynaty do miseczki.
4. Piec łososia w 180 stopniach, z każdej strony przez około 4 minuty.
5. Rozgrzać 1 łyżkę oleju sezamowego w dużym rondlu, dodać ziarna sezamowe i posiekaną dymkę. Smażyć przez około 1 minutę. Wrzucić ugotowany makaron i dodać resztę odlanej marynaty. Dodać kolendrę. Całość wymieszać.
6. Podawać upieczonego łososia na makaronie.
Smacznego!