Łosoś pieczony w cieście

Łosoś pieczony w cieście

Lohipiirakka to dość popularna w Finlandii zapiekanka. Składa się z łososia i ryżowo-jajecznego nadzienia, otulonego kruchym lub francuskim ciastem. Czasami lohipirrakka przybiera także fromę tarty.
Taki obiad bardzo nam smakował (szczególnie mnie ;), jednak nie podołaliśmy swoim ogromnym porcjom za jednym zamachem. Nic to jednak nie szkodziło, bo odgrzewana zapiekanka również smakowała dobrze.
Z tej ilości składników wychodzą 2 olbrzymie, 3 średnie lub 4 małe porcje, w zależności od tego, jak podzielimy potrawę.

Zdjęcie - Łosoś pieczony w cieście - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
ŁOSOŚ PIECZONY W CIEŚCIE (LOHIPIIRAKKA)
(2-4 porcje)
1 opakowanie (275g) ciasta francuskiego,
300g filetu z łososia,
100g ryżu,
3 jajka,
3 łyżki kwaśnej śmietany (12% lub 18%),
2 łyżki posiekanego koperku,
sól i pieprz

2 jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i drobno posiekać. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Dodać posiekane jajka, śmietanę, koperek oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać.
Z łososia usunąć skórę, mięso pokroić w cienkie plasterki.
Ciasto francuskie rozwinąć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na jednej połowie nałożyć masę ryżową, a na niej plastry łososia. Przykryć drugą połową ciasta i dokładnie skleić brzegi. Wierzch ciasta posmarować trzecim, roztrzepanym jajkiem.
Piec w 220 stopniach przez około 25 minut, aż ciasto będzie rumiane.
Podawać na ciepło, wraz z lekką sałatką.


(przepis z blogu Grumków)


Zdjęcie - Łosoś pieczony w cieście - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów