Łosoś curry

Łosoś curry

Zdjęcie - Łosoś curry. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Łosoś w sosie pomidorowo - śmietanowym, który łudząco przypomina mi delikatne curry.
Fantastyczne danie! Przepis z bloga Liski, tak dobry że nie odważyłam się (prawie)* nic zmieniać… :)
Bardzo, bardzo polecam wszystkim miłośnikom łososia i kuchni indyjskiej.

* Nie kroiłam łososia w kostkę - zostawiłam całe kawałki ryby.

ps. Danie jest naprawdę łatwe!


Zdjęcie - Łosoś curry. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Łosoś w sosie pomidorowo-śmietanowym
/na podst. przepisu Madhur Jaffrey z bloga Liski/


ok. 500-600 g łososia bez skóry, pokrojonego w kostkę; ok 1/4 łyżeczki soli; ok 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu; 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy; szczypta pieprzu cayenne* (dałam ciut więcej)
Na sos: 300 ml dobrej jakości passaty pomidorowej; 300 ml śmietany 18%; 1 łyżeczka soli morskiej; 1 łyżeczka drobnego cukru; 1 łyżeczka garam masali; 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego); 1 łyżka świeżego soku z cytryny; 1/8 łyżeczki pieprzu cayennea; 2 łyżki świeżo siekanej natki kolendry; 
dodatkowo: 1 łyżka oliwy; 1/2 łyżeczki nasion kminu; kilka plasterków limonki, do podania

W łososia wcieramy sól, pieprz, kurkumę i pieprz cayenne. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na min godzinę. W tym czasie przygotowujemy sos - wszystkie składniki mieszamy w misce, odstawiamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy ziarna kuminu. Kiedy zaczną podskakiwać, wlać sos, dusić na wolnym ogniu przez ok 10 min. Gdy zgęstnieje, dodać łososia, dokładnie przykryć go sosem i gotować ok 5 min ( w zależności od wielkości i grubości kawałków ). Uważajcie żeby łososia nie przegotować! Powinien być wciąż mokry i różowy w środku.
Podałam z ugotowanym ryżem basmati, posypane świeżą kolendrą.

Smacznego!

Zdjęcie - Łosoś curry. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Łosoś curry. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów