London cheesecake


Kolejny przepis Nigelli.
Przetłumaczony przez Dorotus.
Przepyszny.
Polecam :)
Przepis cytuję za Dorotus:
Składniki na spód:
- 150 g ciastek digestive - ja dałam herbatniki biszkoptowe
- 75 g masła, roztopionego
Składniki na masę serową:
- 600 g kremowego twarożku (może być 3-krotnie mielony)
- 150 g cukru pudru
- 3 duże jajka
- 3 duże żółtka jajek
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można dać cukier waniliowy)
- 1,5 łyżki soku z cytryny
Polewa:
- 145 ml kwaśnej śmietany
- 1 łyżka cukru pudru
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (może być kilka kropel aromatu waniliowego)
Zmielić (lub rozgnieść) ciasteczka na okruchy, dodać masło i wyrobić. Wyłożyć ciasteczkową masą spód formy (o średnicy 20 cm), przyciskając palcami lub łyżką. Schłodzić formę w lodówce, do momentu przygotowania masy serowej.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Ubić serek aż stanie się gładki, dodać cukier. Wbijać jajka i żółtka jajek, dodać wanilię i sok z cytryny.
Sernik będziemy piec w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, włożyć do większej formy. To uchroni sernik od wody, w trakcie pieczenia w kąpieli wodnej. Wlać masę serową do formy z ciasteczkowym spodem, i wlać gorącą wodę do większej formy, mniej więcej do połowy wysokości. Wstawić do piekarnika i piec 50 minut (piekłam około 1 godziny i 15 minut, ale to chyba zależy od piekarnika). Powierzchnia sernika powinna być ścięta i "sztywna" na tyle, że polewa nie wsiąknie. Ubić śmietanę z cukrem i wanilią, rozsmarować na powierzchni sernika. Wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut. Uwaga: ten rodzaj sernika nie pieczemy do tzw. "suchego patyczka" :), zawsze po włożeniu patyczek bedzie wilgotny...
Ostrożnie wyjąć, odpakować formę z folii i ostudzić. Najlepiej włożyć na kilka godzin do lodówki, lub nawet na całą noc.
Smacznego :)

