Lody truskawkowo-waniliowe
             
 
 
 "Na zapowiadane dzisiejsze upały proponuję mocno owocowe, niezbyt słodkie i orzeźwiające lody truskawkowe z nutą wanilii. Zrobiłam je na bazie truskawek z własnego ogródka, świeżutkich zebranych prosto z krzaczka. Gdy je przygotowywałam pachniało w całym domu. Dla wzmocnienia aromatu dodałam też trochę pasty waniliowej. Wybieram się dzisiaj na działkę i mam nadzieję, że ptaki wszystkiego nie podziobały i uda mi się jeszcze coś przywieźć. Będą więc kolejne przepisy truskawkowe. " 
 
 
 
 
 
 Lody truskawkowo-waniliowe
  Składniki na 1 litr lodów:
 400g świeżych truskawek
 200g skondensowanego mleka słodzonego
 300ml jogurtu greckiego
 1 łyżeczka pasty waniliowej 
 Truskawki umyć, osączyć na sicie i odszypułkować. Pokroić na kawałki i wrzucić do blendera. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Przelać do maszyny do lodów i dalej postępować zgodnie z jej instrukcją.
 Można też, jeśli nie posiadamy maszynki do lodów, przelać mieszaninę do pojemnika i wstawić do zamrażarki. Kilkakrotnie, mniej więcej co pół godziny, wyjąć masę i przemieszać trzepaczką rózgową aby nie wytworzyły się kryształki lodu.
 
 Przepis dodaję do akcji "Truskawkowe szaleństwo"