Lody śliwkowe z cynamonem

Lody śliwkowe z cynamonem

Lody - palce lizać, jak dla mnie to przebój tego lata! Gdy użyjecie śliwek o czerwonym miąższu, lody będą miały piękny, liliowo-fioletowy kolor. Ze śliwek o żółtym środku wyjdą lody w beżowym odcieniu. Przepis pochodzi ze strony Frollino. Polecam!

Zdjęcie - Lody śliwkowe z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500 g jogurtu
  • 400 g śmietanki kremówki
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 10 śliwek (najlepiej z czerwonym miąższem)
  • 2 kieliszki śliwowicy lub wódki pigwowej

Umyte śliwki przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Do małego garnka wrzucamy śliwki i wlewamy odrobinę wody, aby nam się nie przypaliły. Na małym ogniu gotujemy śliwki z łyżką cynamonu tak długo aż staną się miękkie i puszczą sok. Gotowe odkładamy na bok i czekamy aż wystygną, potem miksujemy. Ubijamy śmietanę, a następnie dodajemy jogurt i miód. Wlewamy zmiksowane śliwki (z całym sokiem), a na samym końcu dwa kieliszki wódki. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki, wlewamy do maszyny do lodów i postępujemy wg instrukcji. Gdy nie mamy maszyny, to miksujemy tak długo masę, aż uzyskamy jednolity kolor. Miskę z lodami wkładamy do zamrażarki. Mieszkamy, co godzinę, aż będą gotowe.

Kategorie przepisów