Lody kasztanowe Nigelli (bez maszynki)


Z czterech składników w kilka minut można przygotować pyszne lody - w takim razie po co kupować gotowe? Zwłaszcza że w sklepie na pewno nie znajdzie się naprawdę ciekawych smaków. Słodzone purée kasztanowe w puszce przywiozłam z Francji, ale w Polsce również można je kupić. Polecam wykorzystać je właśnie w tej formie, bo lody wychodzą świetne, mają lekko karmelowy smak.
Lody kasztanowe
- 250g słodzonego purée kasztanowego
- 2 łyżki rumu
- 300ml śmietany 30%
- 50g cukru pudru (lub syropu z agawy) - lepiej mniej
- pieczone kasztany do podania (opcjonalnie)
1) Purée kasztanowe wymieszać z rumem.
2) W dużej misce ubić śmietanę, dodać cukier lub syrop z agawy.
3) Zmiksować z purée kasztanowym, przelać do pojemnika i włożyć do zamrażalnika.
Przepis z książki Nigelli Lawson "Nigellissima"
Czas przygotowania: 5 minut + mrożenie
Składniki na ok. 0,6 l lodów