Lody jagodowe


"Synoptycy zapowiadają od poniedziałku upały, a na upały wiadomo najlepsze są lody. Nie mogą to jednak być takie bardzo słodkie i kremowe jakich mamy pełno w sklepach , ale raczej owocowe. Takie połączenie lodów i sorbentu. Ja wykorzystałam do ich przygotowania mrożone jagody (resztki z poprzedniego sezonu), ale mogą być oczywiście świeże. Nie wiem czy już się pojawiły na targowiskach, w lesie są. Byłam, sprawdziłam, już dojrzały. Mam zamiar znowu zamrozić sporą ilość.
Robienie lodów z mrożonych owoców jest o wiele szybsze. Po zmiksowaniu w blenderze wszystkich składników otrzymujemy od razu masę lekko zmrożoną i gęstą. Wystarczy tylko trochę pokręcić w maszynce do lodów i gotowe. Ja robię to przy pomocy specjalnej przystawki do robota kuchennego.
Lody są mocno owocowe i niezbyt słodkie. Można je przechowywać w zamrażarce przez tydzień. Przed nakładaniem wyjąć 15 minut wcześniej, gdyż są dość ścisłe.
Przepis dodaję do akcji lodowej 2011 ".

Lody jagodowe
Składniki na 1,5 litra lodów:
250g skondensowanego mleka słodzonego z puszki 350g naturalnego jogurtu greckiego 250g serka mascarpone 500g jagód mrożonych lub świeżych.
Umieścić w blenderze mleko, jogurt i serek. Miksować przez minutę. Dodać mrożone owoce i jeszcze chwilę miksować. Przełożyć gotową masę do maszynki do lodów i mieszać około 30 minut, aż się zamrozi. Można też, jeśli nie posiadamy maszynki do lodów, przelać mieszaninę do pojemnika i wstawić do zamrażarki. Kilkakrotnie, mniej więcej co pół godziny, wyjąć masę i przemieszać trzepaczką rózgową aby nie wytworzyły się kryształki lodu.