LODOWIEC

 

A oto kolejny faworyt ze zbioru moich przepisów. Ciasto w sam raz na upały - chłodne , kremowe , ale nie mdłe (glównie dzięki galaretkom) , a poza tym nie trzeba go piec.

Nie pamiętam już , które z poprzednich ciast znikało z talerza tak szybko… I nie ma co się dziwić , bo jest po prostu pyszne :-)

Zdjęcie - LODOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - LODOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - LODOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
- 30 dag biszkoptów
- 2 galaretki o różnych smakach (np.truskawkowa i pomarańczowa)
- 1 szkl. cukru pudru
- 2-3 łyżeczki budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 5 żółtek
- 1 kostka masła
- 1 szkl. mleka
- ok. 1 łyżka kakao
- ew. owoce na wierzch (np. brzoskwinie)

Odlać troszkę mleka - rozprowadzić budyń, resztę zagotować. Dodać mleko z budyniem i chwilę gotować, aż zgęstnieje. Cukier puder utrzeć z żółtkami, a następnie razem z budyniem gotować na małym ogniu ok. 3 minuty, ciągle mieszając (łatwo przypala się!). Wystudzić. Do utartego masła dodawać przygotowaną masę budyniową. Podzielić na dwie części - do jednej dodać kakao. Jedną galaretkę rozpuścić , przestudzić. Połowę biszkoptów maczać w ciepłej galaretce i układać w tortownicy. Na to wyłożyć masę kakaową , potem drugą połowę biszkoptów maczanych w galaretce i masę jasną. Na wierzchu poukładać owoce (niekoniecznie) i zalać drugą (tężejącą) galaretką.

Uwagi:
Galaretkę do namaczania biszkoptów można sobie podzielić na połowę (najlepiej rozlewając do dwóch jednakowych naczyń), wtedy wiadomo dokładnie ile galaretki możemy zużyć do jednej porcji biszkoptów.

Przepisy z tych kategorii

Jagielnik, czyli ciasto z kasz…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Dżem morelowy z imbirem i szaf…

Konsti Konsti
Apparecchiamo?

1

Bagietka

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Dżem z borówki amerykańskiej

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

2

Odwrócone ciasto z gruszkami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Placek drożdżowy ze śliwkami

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Kruche ciasteczka stempelki

atina atina
Tak sobie pichcę...

Wytrawna tarta kakaowa z borów…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

1

Szarlotka na kruchym cieście z…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

5

Smarowidło ze słoika z piekarn…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Pierogi z dynią

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Tarta z karmelem malinowym

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku