LODOWIEC

 

A oto kolejny faworyt ze zbioru moich przepisów. Ciasto w sam raz na upały - chłodne , kremowe , ale nie mdłe (glównie dzięki galaretkom) , a poza tym nie trzeba go piec.

Nie pamiętam już , które z poprzednich ciast znikało z talerza tak szybko… I nie ma co się dziwić , bo jest po prostu pyszne :-)

Zdjęcie - LODOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - LODOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - LODOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
- 30 dag biszkoptów
- 2 galaretki o różnych smakach (np.truskawkowa i pomarańczowa)
- 1 szkl. cukru pudru
- 2-3 łyżeczki budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 5 żółtek
- 1 kostka masła
- 1 szkl. mleka
- ok. 1 łyżka kakao
- ew. owoce na wierzch (np. brzoskwinie)

Odlać troszkę mleka - rozprowadzić budyń, resztę zagotować. Dodać mleko z budyniem i chwilę gotować, aż zgęstnieje. Cukier puder utrzeć z żółtkami, a następnie razem z budyniem gotować na małym ogniu ok. 3 minuty, ciągle mieszając (łatwo przypala się!). Wystudzić. Do utartego masła dodawać przygotowaną masę budyniową. Podzielić na dwie części - do jednej dodać kakao. Jedną galaretkę rozpuścić , przestudzić. Połowę biszkoptów maczać w ciepłej galaretce i układać w tortownicy. Na to wyłożyć masę kakaową , potem drugą połowę biszkoptów maczanych w galaretce i masę jasną. Na wierzchu poukładać owoce (niekoniecznie) i zalać drugą (tężejącą) galaretką.

Uwagi:
Galaretkę do namaczania biszkoptów można sobie podzielić na połowę (najlepiej rozlewając do dwóch jednakowych naczyń), wtedy wiadomo dokładnie ile galaretki możemy zużyć do jednej porcji biszkoptów.

Przepisy z tych kategorii

Tagine z jagnięciną i morelami

A_SE A_SE
Shabbyeat

Konfitura z aronii i śliwek

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

1

Strudel z jabłkami

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Sałatka z cukinii, papryki i c…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

1

Klasyczny apple pie

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

4

Żeberka z piekarnika w ameryka…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Przepisy z tych kategorii

1

Apelkold – nektar ze świeżych…

Jemto Jemto
JEMTO

3

Cytrynowo - malinowe semifredd…

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

Herbata mrożona brzoskwiniowa

A_SE A_SE
Shabbyeat

1

Domowe lody wiśniowe z karmeli…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Granita kawowa

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Kawa na zimno z wiśniową wkła…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku