LODOWIEC

 

A oto kolejny faworyt ze zbioru moich przepisów. Ciasto w sam raz na upały - chłodne , kremowe , ale nie mdłe (glównie dzięki galaretkom) , a poza tym nie trzeba go piec.

Nie pamiętam już , które z poprzednich ciast znikało z talerza tak szybko… I nie ma co się dziwić , bo jest po prostu pyszne :-)

Zdjęcie - LODOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - LODOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - LODOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
- 30 dag biszkoptów
- 2 galaretki o różnych smakach (np.truskawkowa i pomarańczowa)
- 1 szkl. cukru pudru
- 2-3 łyżeczki budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 5 żółtek
- 1 kostka masła
- 1 szkl. mleka
- ok. 1 łyżka kakao
- ew. owoce na wierzch (np. brzoskwinie)

Odlać troszkę mleka - rozprowadzić budyń, resztę zagotować. Dodać mleko z budyniem i chwilę gotować, aż zgęstnieje. Cukier puder utrzeć z żółtkami, a następnie razem z budyniem gotować na małym ogniu ok. 3 minuty, ciągle mieszając (łatwo przypala się!). Wystudzić. Do utartego masła dodawać przygotowaną masę budyniową. Podzielić na dwie części - do jednej dodać kakao. Jedną galaretkę rozpuścić , przestudzić. Połowę biszkoptów maczać w ciepłej galaretce i układać w tortownicy. Na to wyłożyć masę kakaową , potem drugą połowę biszkoptów maczanych w galaretce i masę jasną. Na wierzchu poukładać owoce (niekoniecznie) i zalać drugą (tężejącą) galaretką.

Uwagi:
Galaretkę do namaczania biszkoptów można sobie podzielić na połowę (najlepiej rozlewając do dwóch jednakowych naczyń), wtedy wiadomo dokładnie ile galaretki możemy zużyć do jednej porcji biszkoptów.

Przepisy z tych kategorii

Lody cytrynowo-imbirowe, zaćmi…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

1

Wtorek z kaszą #23: Jaglane lo…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

1

Orzeźwiająca miętowo-cytrynowa…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

1

Malina z rozmarynem

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

3

Lody wiśniowe

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

3

Lody kawowe

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

1

Jajka faszerowane tuńczykiem

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Jajka faszerowane z ciecierzyc…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Francja: Oeuf à la tripe (jajk…

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

1

Jajka z zielonym kalafiorem i…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

2

Deser Natas do Céu

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Jajko mollet na szpinaku

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit