Linguine z pesto z orzechów włoskich, kaparów i pietruszki

W taki upał mało kto ma ochotę na gotowanie czegokolwiek i stanie w gorącej kuchni. Dlatego przepis na makaron z pesto jest teraz całkiem przydatny, bo na jego podstawie w ciągu kilkunastu minut można przygotować pyszny obiad, bez gotowania czegokolwiek oprócz makaronu. Tę wersję znalazłam w jednej z moich ulubionych książek - "Buonissimo!" Gina D'Acampo, którą recenzowałam tutaj - i oczywiście musiałam ją trochę "odchudzić", bo autor naprawdę przesadził z ilością tłuszczu. Ale co z tego! W takim wydaniu danie i tak jest pyszne. Nawet kapary, za którymi niezbyt przepadam, wypadają tu bardzo dobrze i dodają wyrazistości, podobnie zresztą orzechy włoskie. Całość smakuje zupełnie inaczej niż w przypadku tradycyjnego pesto i warto wypróbować również takie połączenie.
Linguine z pesto z orzechów włoskich,
kaparów i pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 30g orzechów włoskich
- 2 łyżeczki kaparów, przepłukanych
- szczypta soli i pieprzu
- pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki świeżo startego pecorino
- 150g linguine
W moździerzu lub blenderze rozdrobnić czosnek, orzechy i kapary z odrobiną soli.
Dodać posiekaną natkę, oliwę i utrzeć na gładką pastę.
Doprawić pieprzem i dodać większość sera pecorino.
Makaron ugotować al dente i po odcedzeniu wrzucić z powrotem do garnka.
Dodać do niego pesto, dokładnie wymieszać i podawać posypany resztą sera.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 530 kcal

Linguine z pesto z orzechów włoskich,
kaparów i pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 30g orzechów włoskich
- 2 łyżeczki kaparów, przepłukanych
- szczypta soli i pieprzu
- pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki świeżo startego pecorino
- 150g linguine
W moździerzu lub blenderze rozdrobnić czosnek, orzechy i kapary z odrobiną soli.
Dodać posiekaną natkę, oliwę i utrzeć na gładką pastę.
Doprawić pieprzem i dodać większość sera pecorino.
Makaron ugotować al dente i po odcedzeniu wrzucić z powrotem do garnka.
Dodać do niego pesto, dokładnie wymieszać i podawać posypany resztą sera.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 530 kcal