Letnie kurki z patelni z natką pietruszki

Letnie kurki z patelni z natką pietruszki

Sezon na kurki trwa i ja ostatnio postanowiłam znów połączyć je z masłem, cebulką oraz natką pietruszki. Tym razem nie była to jednak zupa z kurek, a szybki dodatek do drugiego dania.

Inspiracją był przepis z książki Camilli Läckberg i Christiana Hellberga Smaki z Fjällbacki.

 

Zdjęcie - Letnie kurki z patelni z natką pietruszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki na 2 duże porcje:

400 g kurek

50 g masła

1 cebula

1 ząbek czosnku

1/3 czerwonej papryczki chilli

1/2 pęczka natki pietruszki

sól, pieprz

 

1. Kurki zalać w misce ciepłą wodą, chwilę pomoczyć (wtedy łatwiej odejdą kawałki ściółki), oczyścić i osuszyć.

2. Masło roztopić na patelni, wrzucić posiekaną cebulę, chilli oraz roztarty czosnek i lekko podsmażyć.

3. Dodać kurki i smażyć około 8 minut. Na końcu wymieszać z posiekaną natką oraz doprawić solą i pieprzem.

 

W książce jest napisane, aby podawać z chlebem razowym. Ja podałam z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko oraz kefirem. Smakowało wybornie.

 

Zdjęcie - Letnie kurki z patelni z natką pietruszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podziel się:

Dodaj do ulubionych:Lubię Wczytywanie...

Tags: grzyby, Kuchnia skandynawska, kurki, Skandynawia, Skandynawskie lato

Kategorie przepisów