Letnie ciasto z owocami sezonowymi

Nie ma to jak czerwiec! W czerwcu jest wszystko: czerwone i czarne porzeczki, czereśnie, truskawki, zaczynają się wiśnie. Nic, tylko brać i … piec!
Jeśli macie mix ulubionych owoców, albo choćby trochę porzeczek czy malin upieczcie sobie klasyczne ciasto z owocami. Wakacyjny klasyk.
Do pieczenie użyłam maślanki, dzięki niej ciasto pozostaje wilgotne i pyszne przez kilka dni.
Do przygotowania mojego ciasta użyłam foremki o średnicy ok.25 cm. Smacznego!

- cukier - 1/2 szklanki
- masło - 100 g (1/2 kostki)
- jajka - 1 szt
- maślanka - 1/4 szklanki
- mąka pszenna - 1 i 1/4 szklanki
- sól - 1/4 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
- naturalny ekstrakt waniliowy - 1/2 łyżeczki
- owoce - 1 szklanka- truskawki, wiśnie, porzeczki ...
- migdały - 3 łyżki, w płatkach
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajko, wlej maślankę oraz ekstrakt waniliowy.
Do masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Wymieszaj dokładnie i przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ciasta ułóż owoce (truskawki pokrojone na ćwiartki, wydrylowane czereśnie/wiśnie itp.) . Posyp płatkami migdałów i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC. Piecz ok. 45 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.