Letni torcik z winogronem

Letni torcik z winogronem

Upały w minionym tygodniu zmobilizowały mnie do zrobienia lekkiego ciasto. Piankowa masa  z owocami zalanymi galaretką zawsze się sprawdza więc nie było sensu długo rozważać tego pomysłu. Efekt poniżej:)

Zdjęcie - Letni torcik z winogronem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku dopieczenia

Ubić białka na sztywno, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, wymieszać. Przesiać mąkę z kakao i proszkiem. Dokładnie wymieszać, przelać ciasto na przygotowaną formę. Wymiary mojej formy to 24/32 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni  piekarnika i piec ok. 20 min.

Składniki na masę:

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5-6 łyżeczek żelatyny
  • białe winogrono
  • galaretka zielona

Galaretkę rozpuścić według przepisu, odstawić do wystygnięcia. Rozpuścić żelatynę w minimalnej ilości wody. Ubić śmietanę z cukrem, dodać lekko ciepłą żelatynę, wymieszać. Przelać masę na biszkopt, równo rozprowadzić.Wstawić na 5 minut do lodówki. Gdy masa stężeje, ułożyć na cieście winogrona i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego:)

Kategorie przepisów