Letni torcik z galaretką i borówką amerykańską

Letni torcik z galaretką i borówką amerykańską

Zdjęcie - Letni torcik z galaretką i borówką amerykańską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Letni torcik z galaretką i borówką amerykańską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Letni torcik z galaretką i borówką amerykańską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Torcik z galaretką to jedno z ulubionych wypieków mojego dziecka – biszkopt, owoce i galaretka. Tym razem dokładnie sprecyzował, że ma być z borówkami icon smile Letni torcik z galaretką i borówką amerykańską
Ciasto było specjalnie dla niego więc zrobiłam z połowy porcji. Jeśli macie wokół siebie więcej głodomorów to podwójcie ilość składników.
Torcik jest lekki, orzeźwiający i mocno owocowy. Idealny na lato. Polecam.

SKŁADNIKI:
Biszkopt: (1/2 porcji na blaszkę o średnicy około 15 cm)
2 jajka
1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wody
1 torebka herbaty owocowej
Krem owocowy:
200 g borówki amerykańskiej
250 ml śmietanki kremowej 30% – 36%
150 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru (lub więcej jeśli borówki są kwaskowate)
1 galaretka wiśniowa
wierzch:
borówki (dużo icon smile Letni torcik z galaretką i borówką amerykańską )
1 galaretka truskawkowa

Biszkopt:
Oddziel białka od żółtek. Białka zmiksuj na sztywną piane, następnie dodawaj kolejno żółtka krótko miksując na najmniejszych obrotach miksera.Dodaj mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wodę. Krótko i delikatnie wymieszaj. Ciasto wylej na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Po tym czasie biszkopt wyjmij i ostudź.
Galaretkę wiśniową rozpuść w około 100 ml gorącej wody i ostudź.
Krem:
Śmietankę kremową ubij, pod koniec dodaj cukier puder. Następnie dodaj serek mascarpone i dokładnie wymieszaj. Do kremu dosyp borówki i zmiksuj je z kremem – ja to robiłam standardowymi ubijakami miksera, dzięki czemu w kremie pozostały duże kawałki borówek.
Dolej dobrze przestudzoną galaretkę i wymieszaj.

Biszkopt przekrój wzdłuż na 2 lub 3 części. Pierwszy ułóż ponownie w tortownicy i nasącz herbatą. Następnie nałóż na niego warstwę kremu i przykryj kolejnym biszkoptem – nasącz ponownie i nałóż krem. Wyrównaj powierzchnie. Na wierzchu ostatniego biszkoptowego blatu połóż cieńszą warstwę kremu, poukładaj borówki i zalej tężejąca galaretką.
Torcik wstaw do lodówki na kilka godzin – najlepiej na całą noc.

Zdjęcie - Letni torcik z galaretką i borówką amerykańską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów