Leniwe pierogi dyniowe
Od dawna już miałam ochotę ta takie leniwe dyniowo-szpinakowe połączenie! :-) Nie wiem tylko czy nazwać je pierogami czy kluskami? U mnie w domu mówiło się leniwe pierogi ale nazywane są również kluskami leniwymi. W sumie zwał jak zwał, aby tylko smakowały ;)! Ja oczywiście odbiegłam trochę od podstawowego przepisu i musiałam jeszcze dodać puree dyniowe. Na szczęście do dyni mam dostęp cały rok, a że ją uwielbiam to chętnie to wykorzystuję :)! Leniwe pierogi dyniowe postanowiłam połączyć z sosem szpinakowym z serem pleśniowym. Takie połączenie wyjątkowo nam smakowało i na pewno jeszcze nie raz je powtórzę :-) ! Polecam! :-)
Leniwe pierogi dynioweSkładniki:
- 500 g sera białego (u mnie tłusty)
- 1,5 szklanki gęstego puree z dyni
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- około 4 szklanek mąki pszennej
- sól
Sos:
- 200 g świeżego szpinaku
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki masła
- 100-150 g sera pleśniowego
- 150 g śmietany kremówki
- pieprz
1. Ser biały rozetrzeć dobrze widelcem lub przecisnąć przez praskę. Dodać puree z dyni, jajko, sól, mąkę ziemniaczaną i 3 szklanki mąki pszennej. Zagniatać i jeśli ciasto za bardzo się lepi dodawać resztę mąki. Podzielić ciasto na mniejsze kawałki. Z każdego formować wałek -można lekko podsypywać mąką – i ucinać małe kawałki. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować około 3-5 minut od wypłynięcia.
2. Szpinak dobrze wypłukać i odcedzić na sicie. Na patelni rozpuścić masło. Wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i chwilę mieszać na małym ogniu. Dodać szpinak i całość mieszać aż szpinak zwiotczeje. Doprawić mielonym pieprzem (nie dodawałam soli, bo ser pleśniowy jest wystarczająco słony), dołożyć pokruszony na kawałki ser pleśniowy i wlać śmietanę. Mieszać całość przynajmniej do momentu rozpuszczenia sera.
Smacznego :-)
Drukuj / PDF