Lemoniada cytrynowa z miętą i bazylią
Upały mi nie straszne - mam lemoniadę. Walcz i Ty z upałem zimnym, domowym napojem !
Lemoniada cytrynowa z miętą i bazylią doskonale chłodzi i orzeźwia. Nie zawiera żadnych niepotrzebnych dodatków, a poziom słodkości i kwaśności możesz sam/sama regulować.
Składniki:
Wykonanie:
Wycisnąć sok z cytryn. Sok cytrynowy wymieszać z cukrem pudrem i zagotować. Gotować 2-3 minuty. Wystudzić. Tym oto sposobem gazę do lemoniady mamy gotową.
Do butelki/karafki/dzbanka lub innego naczynia wrzucić plastry limonki. Gałązki mięty i bazylii lekko rozetrzeć w dłoniach, tak by uwolniły swój aromat, roztarte wrzucić do naczynia na lemoniadę. Wlać bazę do lemoniady i uzupełnić wodą. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać kostki lodu, chyba, że tak jak ja, mocno schłodziliście wodę.
Smacznego !
Lemoniada cytrynowa z miętą i bazylią doskonale chłodzi i orzeźwia. Nie zawiera żadnych niepotrzebnych dodatków, a poziom słodkości i kwaśności możesz sam/sama regulować.
Składniki:
- 2 cytryny
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 1,5 litra zimnej wody ( dodałam schłodzoną wodę filtrowaną, ale może być też mineralna niegazowana luba gazowana )
- kilka gałązek mięty
- 2 gałązki bazylii
- 3 plasterki limonki
- kostki lodu
Wykonanie:
Wycisnąć sok z cytryn. Sok cytrynowy wymieszać z cukrem pudrem i zagotować. Gotować 2-3 minuty. Wystudzić. Tym oto sposobem gazę do lemoniady mamy gotową.
Do butelki/karafki/dzbanka lub innego naczynia wrzucić plastry limonki. Gałązki mięty i bazylii lekko rozetrzeć w dłoniach, tak by uwolniły swój aromat, roztarte wrzucić do naczynia na lemoniadę. Wlać bazę do lemoniady i uzupełnić wodą. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać kostki lodu, chyba, że tak jak ja, mocno schłodziliście wodę.
Smacznego !