Lekkie z brzoskwiniami i czekoladą

Lekkie z brzoskwiniami i czekoladą

Zdjęcie - Lekkie z brzoskwiniami i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lekkie ciasto z ostatnimi brzoskwiniami, oczywiście można zamienić je na inne owoce. Jest puszyste, a zarazem wilgotne - idealnie pasują do niego sezonowe owoce. W dodatku jest proste i szybkie do wykonania. a każdy kęs zniewala smakiem. Polecam 

  • 350 g maślanki
  • 100 ml oleju rzepakowego 
  • 4 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 500 g brzoskwiń 
  • 50 g gorzkiej czekolady (zetrzeć) 

 Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia - odstawić. Do maślanki dodać jedno całe jako i trzy żółtka oraz  1/4 szklanki cukru połączyć składniki i połowę mąki.  Białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier, ubite białka delikatnienie wymieszać z ciastem i resztą mąki. 1/4 ciasta odlać i wymieszać z kakao, wylewać na przemian przesypując startą czekoladą. Brzoskwinie pokroić w ćwiartki i powciskać w ciasto - wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 50-60 minut do tzw suchego patyczka - wystudzić w uchylonym piekarniku.

Smacznego

Wydrukuj przepis .

i jeszcze fotki...

Zdjęcie - Lekkie z brzoskwiniami i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Lekkie z brzoskwiniami i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Lekkie z brzoskwiniami i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Lekkie z brzoskwiniami i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów