Lekki tort jagodowo-malinowy


Dziś kolejne ciasto dla miłośników letnich owoców. Wprost owocowe szaleństwo :) Torcik jest bardzo prosty w przygotowaniu, jedynie czasochłonny - ponieważ nie da się ominąć czasu oczekiwania na tężenie galaretek. Ale uwierzcie mi... każda minuta jest warta poświęcenia dla tego ciasta.
Składniki na biszkopt:
- 2 jajka
- 50 g cukru pudru
- 60 g mąki tortowej
- 50 g stopionego, wystudzonego masła
- 2 galaretki malinowe
- 250 ml gorącej wody
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 350 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka cukru pudru
- 125 g jagód lub borówek
- 100 g malin
- 1 galaretka jagodowa
- 1,5 szklanki gorącej wody
- 125 g jagód lub borówek
- 50 g malin
Upieczony wcześniej biszkopt pozbawić papieru i włożyć spowrotem do tortownicy. Bok tortownicy posmarować od wewnątrz delikatnie masłem i przykleić paski folii aluminiowej. Zalać masą śmietanowo-jogurtową. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki aby masa stężała.
Przygotować galaretkę jagodową wg przepisu na opakowaniu. Odstawić do schłodzenia. Do tężejącej galaretki dodać umyte owoce przeznaczone do dekoracji i wylać na wierzch tortu. Ponownie wstawić do lodówki.
Gdy torcik dobrze stężeje zdjąć obręcz tortownicy i delikatnie odkleić paski folii aluminiowej. Przełożyć na talerz. Do czasu podania trzymać w lodówce.
Źródło: cafeamaretto
drukuj przepis